ΓΝΩΜΙΚΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

ΓΝΩΜΙΚΑ Υ

ΠΕΡΙ ΥΒΡΕΩΝ & ΥΒΡΙΣΤΩΝ
ΓΝΩΜΙΚΑ Υ
Αγ.Νεκτάριος Η ύβρις εκδηλούται ως ατιμία, ως καταφρόνησις, ως αυθάδεια. Η ύβρις είναι χαλεπωτέρα τής βλάβης, διότι η μέν βλάβη περί τα σώματα γίνεται η δέ ύβρις τήν ψυχήν συντρίβει.
Αγ.Νεκτάριος Ο υβριστής περιφρονεί τόν αδελφόν αυτού καί εξουθενεί τόν πλησίον αυτού . φέρεται πρός αυτούς αγερώχως και επιδεικνύει αυτοίς υπεροχήν. Ο υβριστής ουδένα σέβεται ουδ' αυτόν τόν Θεόν.
Μεγ. Βασιλείου. Ὅταν σὲ βρίσει ἕνα νήπιο, παίρνεις τὶς βρισιὲς σὰν ἀφορμὴ γιὰ γέλιο. Ὅταν λοιπὸν κάποιος ἀπὸ μανία χάνει τὸν ἔλεγχο τοῦ νοῦ του καὶ λέει λόγια ὑβριστικά, νὰ τὸν θεωρεῖς ἐλεεινὸ μᾶλλον, παρὰ ἄξιον μίσους.
Μεγ. Βασιλείου : Ὅταν στὶς ἐρήμους ἡ ἠχὼ ἐπιστρέφει πάλι ἀκέραιη πίσω σ’ ἐκεῖνον ποὺ μίλησε, ἔτσι καὶ οἱ βρισιὲς ἐπιστρέφουν σ’ αὐτὸν ποὺ βρίζει. Ἢ καλύτερα, ὁ μὲν ἦχος παραδόθηκε στὸν ἀέρα, ἡ βρισιὰ ὅμως ἐπιστρέφει ἐνισχυμένη.
Ἀγ.Ἰωάν.Χρυσ. Οἱ γυναῖκες οἱ πόρνες προλαβαίνοντας τὶς ἐλεύθερες, τὶς ὀνομάζουν κι  αὐτὲς πόρνες, γιὰ νὰ μὴ μποροῦν ἐκεῖνες νὰ ἔχουν κάτι ὑβριστικὸ νὰ ποῦν εἰς βάρος τους.
Ἐν τῷ Γεροντικῷ. Ἕνας Γέρων εἶπε: βλέπομεν τὸν Σταυρὸν τοῦ Χριστοῦ καὶ διαβάζομεν τὰ παθήματά Του· διατὶ λοιπὸν νὰ μὴ ὑποφέρωμεν οὔτε μίαν μόνον ὕβριν;
Ἐν τῷ Γεροντικῷ. Ἕνας Πατὴρ εἶπεν·  ἂν κάποιος σὲ ὑβρίσῃ, εὐλόγησέ τον· καὶ ἂν μὲν τὸ δεχθῇ, θὰ εἶναι καλὸν καὶ διὰ τοὺς δύο· ἂν, πάλιν, δὲν τὸ δεχθῇ, αὐτὸς θὰ τιμωρηθῇ ἀπὸ τὸν Θεὸν διὰ τὴν ὕβριν, ἐνῷ σὺ θὰ ἀμειφθῇς διὰ τὴν εὐλογίαν.
Ἁβ.Ἠσαΐου. Ἐκεῖνος ποὺ ἠμπορεῖ νὰ ὑποφέρῃ τὸν σκληρὸν λόγον ἑνὸς κακοτρόπου καὶ ἀνοήτου ἀνθρώπου, διὰ τὸν Θεὸν καὶ διὰ νὰ ἡσυχάζουν οἱ λογισμοί του, αὐτὸς εἶναι ἱκανὸς νὰ ἀποκτήσῃ τὴν εἰρήνην τοῦ σώματος, τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ πνεύματος.
Λα'ι'κή Παροιμία. Άμα θέλω να σε βρίσω, χίλιες αφορμές σου βρίσκω.
Λα'ι'κή Παροιμία. Από πίσω βρίζουν και το βασιλιά.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ἄδικη βρισιὰ στὸ νοικοκύρη της.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ὅποιος βρίζει, βρίζεται.
ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ
Αγ.Ιωάν.Χρυσ. Ότι οι αμαρτίες προκαλούν φθορά είναι από όλα φανερό, γιατί και αισχρούς και ασθενείς κάνουν του ανθρώπους και μειώνουν την αντοχή τους με αποτέλεσμα να κουράζονται.
Ἀββᾶ Ἰσαὰκ. Ἡ εἰρήνη τῆς διανοίας εἶναι καὶ λέγεται τελεία ὑγεία.
Δημόκριτος Οι άνθρωποι από έλλειψη εγκράτειας, κάνοντας τα αντίθετα από ότι πρέπει, προδίνουν μόνοι τους την υγεία τους στίς επιθυμίες τους.
Διογένης. Στοὺς θεοὺς προσεύχονται γιὰ ὑγεία, οἱ περισσότεροι ὅμως ὅλα τὰ ἀντίθετα γιὰ τὴν ὑγεία κάνουν.
Βολτέρος. Η καλή ή η κακή υγεία μας διαμορφώνει τη φιλοσοφία μας.
Μένανδρος Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την υγεία στην ζωή.
Σιμωνίδης Ούτε η χάρη της όμορφης σοφίας υπάρχει, αν λείπει από τον άνθρωπο η ιερή υγεία.
Πόπλιος Σύρος Η καλή υγεία κι ο καλός νούς είναι οι δύο καλύτερες ευλογίες της ζωής.
Πυθαγόρας Δεν πρέπει να αμελείς τήν υγεία του σώματος, αλλά να κάνεις χρήση με μέτρο στό ποτό, στήν τροφή και στη σωματική άσκηση.
Λα'ι'κή Σοφία. Τὸ πρωί τρώγε τὸ φαΐ σου μόνος σου, τὸ μεσημέρι φάγε το με ἕνα φίλο σου καὶ τὸ βράδι δώστο στὸν ἐχθρό σου.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ἔχε τὰ πόδια σου ζεστά, τὴν κεφαλή σου κρύα, καὶ τὸ στομάχι σου ἐλαφρύ, γιατροῦ δὲν ἔχεις χρεία.
Λα'ι'κή Παροιμία. Το πρωί τρώγε σαν βασηλιάς, το μησημέρι σαν πρίγκηπας, και το βράδι σαν ζητιάνος.
Λα'ι'κή Παροιμία. Γειὰ καλὴ ἔχουν κι οἱ γύφτοι, μόνο ποὺ ’ναι ξεβράκωτοι καὶ ξυπόλητοι.
Λα'ι'κή Παροιμία. Χάσαμε τα δαχτυλίδια (πλούτη), έχουμε τα δάχτυλα (υγεία).
Λα'ι'κή Παροιμία. Ἔχεις με, δὲ μὲ κοιτᾶς, μὲ χάνεις μὲ γυρεύεις (ἡ ὑγεία).
Λα'ι'κή Παροιμία. Μὲ τὰ δόντια του ὁ ἄνθρωπος σκάβει τὸ λάκκο του.
Λα'ι'κή Παροιμία. Η υγεία δεν εκτιμάται παρά όταν έρθει η αρρώστια.
Ἀγνώστου. Ἕνα γραμμάριο πρόληψης ἴσον με ἕνα τόνο θεραπείας.
Λα'ι'κή Παροιμία. Κανένα αγαθό δεν έχει αξία, άμα χάσεις την υγεία.
Κινέζικη Παροιμία. Να τρως λιγότερο, να γεύεσαι περισσότερο.
Λα'ι'κή Παροιμία. Να’ σαι πάντα εγκρατής, αν θες να είσαι υγιής.
Ἀγγλική Παροιμία. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Λα'ι'κή Παροιμία. Τὸ πολὺ φαῒ ὀγκώνει καὶ τ’ ὀλίγο θεραπεύει.
Λα'ι'κή Παροιμία. Τὴ μισὴ τὴ χώνεψη τὴν κάνουνε τὰ δόντια.
Λα'ι'κή Παροιμία. Άδειο σακί δε στέκεται, γεμάτο δε λυγάει.
Λα'ι'κή Παροιμία. Στὴ βαρυστομαχιά, νηστεία καὶ νερό.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ὁ καθαρὸς ἀέρας εἶναι τὸ μισὸ φαΐ.
Λα'ι'κή Παροιμία. Υγειά μου πλούτη μου.
Λα'ι'κή Παροιμία. Πάχος, ἴσον πάθος.
ΠΕΡΙ ΥΠΑΚΟΗΣ
Αγ.Ιωάν.Κλίμ. Υπακοή είναι η τελεία άρνησις της ψυχής μας, η οποία φανερώνεται καθαρά με τα έργα του σώματος. Ή και το αντίθετο : Υπακοή είναι νέκρωσις των μελών του σώματος, ενώ ο νούς είναι ζωντανός.
Αγ.Ιωάν.Κλίμ. Υπακοή σημαίνει, ενέργεια χωρίς εξέταση, θάνατος εκούσιος, ζωή χωρίς περιέργεια, αμεριμνία για κάθε σωματικό κίνδυνο, αμεριμνία για το τι θα απολογηθείς στον Θεόν, να μην φοβάσαι τον θάνατο...
Στάρετς Βαρσανούφιος. Η οδός της υπακοής είναι η πιο σύντομη. Και η πιο σωστή. Η υπακοή είναι κάτι, που ξεπερνάει τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου. Γι’ αυτό, για την τήρησή της ο Κύριος δίνει την δύναμη.
Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ. Με την υπακοή η ζωή μας γίνεται εξαιρετικά συνειδητή, ακόμη και στον βαθύτερο ύπνο.
Ἐν τῷ Γεροντικῷ. Ἕνας Γέρων εἶπε·  Νὰ γίνῃς ὅπως ἡ κάμηλος, νὰ σηκώνῃς τὰς ἁμαρτίας σου καὶ δεμένος μὲ τὴν ὑπακοὴν νὰ ἀκολουθῇς αὐτὸν ποὺ γνωρίζει τὸν δρόμον τοῦ Θεοῦ.
Ἀγ.Σιλουανοῦ. Πρότυπο υπακοής είναι ο Χριστός που υπήκουσε μέχρι τέλους και τελείως τον Ουράνιο Πατέρα του. Ο υπάκουος βλέπει το κακό, αλλά το κακό δεν άπτεται της ψυχής του, γιατί μαζί του είναι η χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ἀγ.Σιλουανοῦ. Την ψυχή του υπάκουου πολύ την αγαπά το Άγιον Πνεύμα, και γι’ αυτό δεν θα βραδύνη η ψυχή αυτή να γνωρίσει τον Κύριο. Στην ψυχή του υπάκουου ακωλύτως εισέρχεται η χάρη του Αγίου Πνεύματος και παρέχει σε αυτόν ειρήνη και χαρά. 
Ἀγ.Σιλουανοῦ. Άσκηση χωρίς υπακοή γεννά κενοδοξία. Η υπακοή φυλάει τον μοναχό από την υπερηφάνεια. Για την υπακοή δίδεται ως δώρο η προσευχή. Για την υπακοή δίνεται η χάρη του Αγίου Πνεύματος. Να γιατί η υπακοή είναι ανώτερη της νηστείας και αυτής της προσευχής.
Ἀγ.Σιλουανοῦ. Διά τί οι ’Αγιοι Πατέρες έθεσαν την υπακοήν υπεράνω της νηστείας και της προσευχής; Διότι εκ της ασκήσεως, χωρίς της υπακοής, γεννάται η κενοδοξία. Ο υπήκοος εργάζεται το πάν κατ’ εντολήν και δεν έχει πρόφασιν, ίνα υπερηφανεύηται. Εκτός δε τούτου ο υπήκοος απέκοψε το θέλημα αυτού εν πάσι, και διά τούτο ο νούς αυτού είναι ελεύθερος από πάσης μερίμνης και προσεύχεται καθαρώς. Ο νούς εκείνου, όστις φυλάττει την υπακοήν, κατέχεται μόνον υπό του Θεού και της εντολής του γέροντος, ο νούς όμως του ανυπηκόου είναι απησχολημένος εις διαφόρους υποθέσεις και κατακρίσεις του γέροντος, και διά τούτο ουδέποτε είναι καθαρός».
ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ
Αγ.Νεκτάριος Υπερηφάνια είναι έπαρσις, μεγαλοφροσύνη, και το φρονείν παρ' ό δεί φρονείν. Η υπερηφάνια είναι αθέτησις Θεού . διότι ο εαυτώ επιγραφόμενος τα κατορθώματα αρνείται τόν Θεόν και αντίθεος είναι.
Αγ.Ιωάν.Χρυσ. Η υπερηφάνεια γενιέται από την άγνοια και την ανοησία. Ο πλούτος και η πλεονεξία την επαυξάνουν. Τίποτε δεν αποστρέφεται τόσο πολύ ο Θεός όσο την υπερηφάνεια.
Αγάπιος Μον. Οι κλάδοι της υπερηφανίας είναι 12 : Περιέργεια, αλαζονία, κενοδοξία, καύχησις, ιδιορρυθμία, αυθάδεια, απόνοια, πρόφασις, προσποιούμενη εξομολόγησις, αποστασία ή παράβασις, ελευθερίας άδεια, και το ύστερον η της αμαρτίας συνήθεια, ήτις περιέχει μίαν τινά καταφρόνησιν των εντολών του Θεού.
Αγ.Γρηγόριος ο Παλαμάς. "Μόνο ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτό του. Ο υπερήφανος με τους άλλους".
Αγ.Γρηγ.Θεολ. Το να φαντάζεται κανείς πως είναι κάτι αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος κι αυτού που είναι στην πραγματικότητα.
Μέγας Βασίλειος. "Μη ζητάς υπεροχή, αλλά να αναγνωρίζεις την ισότητα της φύσης και να αγαπάς να είσαι ισότιμος προς εκείνους που φαίνονται ότι υστερούν κάπως απέναντι σου",
Αγ. Εφραίμ ο Σύρος. "Ταπείνωσον τον λογισμόν της υπερηφανείας, πριν η υπερηφάνια σε ταπεινώση".
Ἀγ.Νείλου. Ὁ ὑπερήφανος ἢ ἀποδίδει τὰ κατορθώματά του στὸν ἑαυτό του, καὶ ὄχι στὸν Θεό, ἢ ταπεινώνει ἐκείνους ποὺ δὲν ἔχουν κατορθώσει τίποτε. Γιατὶ ἡ κακία τῆς ὑπερηφάνειας εἶναι διπλῆ.
Γρηγόριος Ε’. Μη μέγα επαρθής, ίνα μη μείζον κατενεχθής.
Αισχύλος Δεν πρέπει ο άνθρωπος να μεγαλοφρονεί, μιά και είναι θνητός. Γιατί η υπερηφάνεια όταν ανθίζει συνήθως καρπίζει σε στάχυα συμφοράς, απ' όπου θερίζει θέρισμα δακρύων.
Επίκτητος Τίποτα δεν υπάρχει πιο ποταπό από την φιληδονία, την πλεονεξία και την αλαζονία. Τίποτα δεν υπάρχει ανώτερο από την μεγαλοψυχία, την πραότητα και την φιλανθρωπία.
Ευριπίδης Αν δείς κάποιον να υπερηφανεύεται πολύ και να καυχιέται γιά την καταγωγή και τα πλούτη του, σύντομα να περιμένεις την τιμωρία του.
Κλεόβουλος Όταν ευτυχείς, να μήν είσαι υπερήφανος καί όταν βρίσκεσαι σε δυσκολία, να μήν ταπεινώνεσαι.
Τζων Ράσκιν. Η υπερηφάνεια είναι ένα ζευγάρι ξύλινα παπούτσια που κάνουν τον άνθρωπο ψηλό, όχι όμως και μεγάλο. 
Πίνδαρος. Οι υπερήφανοι ενοχλούνται από την υπερηφάνεια των άλλων.
Σοφοκλής Οι μεγάλοι λόγοι των υπερήφανων, αφού τιμωρήθηκαν με μεγάλα δυστυχήματα, τούς δίδαξαν να σκέπτονται σωστά.
Σοφοκλής Το να πράττει κανένας παραπάνω από τις δυνάμεις του είναι τελείως ανόητο.
Σωκράτης Τα άδεια ασκιά τα φουσκώνει ο αέρας, και τους ανόητους ανθρώπους η αλαζονία.
Σωκράτης Το να υπερηφανεύσαι όταν ευτυχείς, είναι το ίδιο με το να κάνεις αγώνα δρόμου σε δρόμο που γλιστρά.
Λ. Τολστόι. Ο άνθρωπος είναι σαν το κλάσμα, ο αριθμητής είναι αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ενώ ο παρονομαστής είναι αυτό που νομίζει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής τόσο μικρότερο και το κλάσμα.
Ποντιακὴ Παροιμία Νὰ μὴν τὰ σπάζεις τὰ σκαλιά, τῆς σκάλας ποῦ ἀνεβαίνεις, διότι θὰ σοῦ χρειαστοῦν, ἄμα θὰ κατεβαίνεις.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος ψηλὰ ψηλὰ πετᾶ, στὸν οὐρανὸ νὰ φθάσει, στὸ χαμηλότερο δεντρί, τοῦ γράφει ὁ Θεὸς νὰ κάτσει.
Λα'ι'κή Παροιμία Ποτέ σου μην περιφρονείς τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά  πρωτοπατείς και βγαίνεις στα παλάτια.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος παινιέται μόνος του, καὶ δὲν τὸν ἐπαινοῦνε, ἂς εἶναι παραβέβαιος ὅτι τὸν ἐγελοῦνε.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος πολὺ ὑψώνεται, γρήγορα ἐπιμυτίζει. --- Ὅποιος κοιτάζει πολὺ ψηλά, πέφτει χαμηλά.
Λα'ι'κή Παροιμία  Όποιος ψηλά κοιτά, γρήγορα χαμηλώνει. --- Αν είσαι και ψηλά βλέπε και χαμηλά.
Λα'ι'κή Παροιμία Όσο ψηλότερα ανεβαίνεις, τόσο ισχυρότερη θα είναι η πτώση.
Λα'ι'κή Παροιμία Ψηλὰ τὴν κτίζεις τὴ φωλιὰ καὶ θὰ σοῦ γύρει ὁ κλῶνος.
Λα'ι'κή Παροιμία Μὴν πολυψηλώνεσαι, νὰ μὴν πολυκοντήνεις.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὁ περήφανος ἔφυγε καβάλα καὶ γύρισε πεζός.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅσο φόρτωμα μπορεῖς, τόσο καὶ νὰ σηκώνεις.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἅπλωνε τὰ πόδια σου κατὰ τὸ πάπλωμά σου.
ΠΕΡΙ ΥΠΝΟΥ
Ἀγ.Ἰωάν. Κλίμ. Ὁ πολὺς ὕπνος εἶναι σύζυγος ἄδικος, ποὺ ἀφαρπάζει τὸ ἥμισυ ἢ καὶ περισσότερο ἀκόμη ἀπὸ τὴν ζωὴ τοῦ ραθύμου.
Αγ.Νικόδημος Ύπνος δε ελαφρός και υγιεινός φυσικώ το τρόπω ακολουθεί είς την μέτριαν χόρτασιν της κοιλίας, καθώς εκ του εναντίου, ύπνος νοσώδης και στρόφος είς τον πολύν χορτασμόν.
Αγ.Γρηγ.Θεολ. Ο άνθρωπος που αγαπά τόν ύπνο, εφευρίσκει όνειρα· γιατί ο ύπνος διδάσκει φαντασίες, όχι πραγματικές καταστάσεις.
Ἀγ. Ιωάννης ο Σιναίτης : «Η κατάκλισις σου εις το κρεββάτι, άς σου είναι προτύπωσις της κατακλίσεως σου εις τον τάφο και τότε θα κοιμηθής ολιγώτερον.
Άντισον Τζοτζέφ Πόσο γλυκός είναι ο ύπνος του ενάρετου ανθρώπου.
Πυθαγόρας Να έχεις άγρυπνο το νού σου, γιατί ο ύπνος είναι συγγενής του αληθινού θανάτου.
Βενιαμίν Φραγκλίνος. Το να πλαγιάζει νωρίς και να σηκώνεται νωρίς κάνει τον άνθρωπο γερό, πλούσιο και σοφό.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ὀποιος έχει τα θάρρη του στο Θεό αδείπνητος δε μένει. Κι άν μένει και καμιά φορά, ο ύπνος τον ετρέφει.
Λα'ι'κή Παροιμία. Καὶ τὸν ὕπνο νὰ χορτάση καὶ τὴ λειτουργιὰ ν’ ἀκούση (γι’ αὐτοὺς ποῦ κοιμοῦνται στὴν ἐκκλησία).
Λα'ι'κή Παροιμία. Αν θες τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, μην κοιμάσαι.
Λα'ι'κή Παροιμία. Με το νου πλουταίν' η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἡ ἔγνοια κάνει τὴ δουλειά, κι’ ἡ ξεγνοιασιὰ τὸν ὕπνο.
Λα'ι'κή Παροιμία. Γλυκός ο ύπνος το πρωί, παλιά τα ρούχα τη Λαμπρή.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ὅποιος χορταίνει τὸν ὕπνο δὲν χορταίνει τὸ ψωμί.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ο ύπνος τρέφει τα μωρά κι η γειά τα μεγαλώνει.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ο ύπνος θρέφει τα μωρά κι ο ήλιος τα μοσχάρια.
Λα'ι'κή Παροιμία Αγρύπνησε να κοιμηθείς και πείνασε να φάγεις.
Λα'ι'κή Παροιμία. Κοιμήσου χωρίς δείπνο και ξύπνα χωρίς χρέη.
Λα'ι'κή Παροιμία. Όποιος κοιμάται το πρωί, πεινάει το μεσημέρι.
Λα'ι'κή Παροιμία. Θέλεις πλούτη και τιμή, μην κοιμάσαι το πρωί.
Λα'ι'κή Παροιμία Ο ύπνος είναι γιατρός πολλών νοσημάτων.
Λα'ι'κή Παροιμία Ο ύπνος του εργατικού είναι γλυκός.
Λα'ι'κή Παροιμία Ο ύπνος είναι μισός θάνατος.
Λα'ι'κή Ρήση. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Λα'ι'κή Παροιμία Κάλλιο ύπνο παρά δείπνο.
ΠΕΡΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
Νικηφόρου Θεοτόκη. Ἡ ὑπόκρισις ρίζαν μὲν ἔχει τὴν πονηρίαν, καρποὺς δὲ τὸ ψεῦδος, τὴν ἀπάτην, τὴν δολιότητα, τὴν αἰσχροκέρδειαν, τὴν ἀτίμωσιν καὶ τὴν βλάβην τοῦ πλησίον.
Ἀγ.Ἰωάννου Κλίμακος. Ἡ ὑποκρισία εἶναι μία κατάστασις ὅπου τὸ σῶμα, οἱ ἐξωτερικὲς δηλαδὴ ἐκδηλώσεις, εὑρίσκεται σὲ ἀντίθεσι μὲ τὴν ψυχή. Εἶναι δὲ ἡ κατάστασις αὐτὴ περιπεπλεγμένη μὲ παντὸς εἴδους κακὲς σκέψεις καὶ ἐπινοήσεις.
Ἁββᾷ Ποιμένος. Ὑποκριτὴς εἶναι αὐτὸς ποὺ διδάσκει τὸν πλησίον κάτι στὸ ὁποῖο αὐτὸς δὲν ἔφθασε. Διότι εἶναι γραμμένο, «γιατὶ βλέπεις τὸ καρφὶ στὸν ὀφθαλμὸ τοῦ ἀδελφοῦ σου, ἐνῶ στὸν ἰδικό σου ὀφθαλμὸ ὑπάρχει δοκάρι;» κ.τ.λ.
Αγ.Μάρκου Ερημ Αν δείς κάποιον να σε επαινεί υποκριτικά, να περιμένεις σε άλλον καιρό να δεχθείς από αυτόν κατηγορία.
Αἰσχύλος. Ἡ πιὸ ἄσχημη ἀρρώστεια, εἶναι τὰ ἐπιτηδευμένα λόγια.
Δημόκριτος Πολλοί ενώ κάνουν τίς αισχρότερες πράξεις μιλούν με πολύ ωραίο τρόπο.
Δημοσθένης Όλα τα λόγια, όταν λείπουν τα έργα, φαίνονται σάν κάτι μάταιο καί ανώφελο.
Ευριπίδης Όποιος, ενώ είναι άδικος, έχει την ικανότητα να λέγει σοφά λόγια, αξίζει τήν μεγαλύτερη τιμωρία.
Μένανδρος Κακούργος άνθρωπος αν υποδυθεί ευγενική όψη, είναι κρυμμένη παγίδα γιά τους άλλους ανθρώπους.
Μένανδρος Σιχαίνομαι τον κακό άνθρωπο, όταν πεί καλό λόγο.
Σοφοκλής Είναι λυπηρό ενώ μιλάς καλά, να πέφτεις σε σφάλματα.
Αγνώστου. Ο κάθε άνθρωπος έχει τρεις χαρακτήρες. Αυτόν που επιδεικνύει, αυτόν που έχει και αυτόν που πιστεύει πως έχει.
Πλάτων Ο λύκος, που είναι το πιό άγριο ζώο, μοιάζει με το σκύλο, που είναι το πιό ήρεμο. Εκέινος που θέλει να είναι ασφαλής, πρέπει να φυλάγεται από αυτές τίς ομοιότητες.
Λα'ι'κή Παροιμία Κι αλευρωμένος να 'ναι ο ποντικός, η γάτα τον γνωρίζει. --- Ὁ ποντικὸς κι ἂν ἀλευρωθῆ, ὁ γάτος τὸν γνωρίζει.
Λα'ι'κή Παροιμία Γερὸν τὸ στρῶμα δὲ χωρεῖ καὶ ἄρρωστον ἡ τάβλα (γιὰ τοὺς ὑποκρινόμενους τὸν ἄρρωστο).
Λα'ι'κή Παροιμία Βλέμμα χαμηλό, βλέμμα πονηρό. --- Νὰ φυλάγεσαι ἀπὸ ἐκεῖνον ποὺ κοιτάζει κατὰ γῆς.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἔχει τὸ μέλι στὰ χείλη καὶ τὸ φαρμάκι στὴν καρδιά. --- Ἀπ’ ἔξω μέλι κι’ ἀπὸ μέσα κεντρί.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἄλλα στὰ χείλη κι’ ἄλλα στὴν καρδιά. --- Στὰ χείλη πρόβατο καὶ στὴν καρδιὰ λύκος.
Λα'ι'κή Παροιμία Στους άλλους κάνει το γιατρό, κι αυτός πληγές γεμάτος.
Λα'ι'κή Παροιμία Μπροστὰ σου ἁπλώνει χαλιὰ, πίσω σου ἀνοίγει λάκκους.
Λα'ι'κή Παροιμία Μπροστὰ σου σὲ καλολογοῦν καὶ πίσω σου σὲ θάβουν.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἡ γυναίκα μὲ τὸ κλάμα, καὶ ὁ κλέφτης μὲ τοὺς ὅρκους.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἂς γελᾶμε κι ἂς πηδᾶμε, γιὰ νὰ λέν’ πὼς δὲν πεινᾶμε.
Λα'ι'κή Παροιμία Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Λα'ι'κή Παροιμία Η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της.
Λα'ι'κή Παροιμία Σὲ σκοτώνει τὴ νύχτα καὶ σὲ κλαίει τὴν ἡμέρα.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἢ μιλεῖς ὅπως φορῆς, ἢ φορεῖς ὅπως μιλῆς.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἀπ’ ἔξω κούκλα, κι’ ἀπὸ μέσα πανούκλα.
Ἀρχαῖο Ρητό. «Ἔνδοθι τὴν Ἑκάβην, ἔκτοθι τὴν Ἑλένην».
Λα'ι'κή Παροιμία Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά.
Λα'ι'κή Παροιμία Βγάλε την σκούφια σου και βάρα με.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἀπὸ σιγανὸ ποτάμι νὰ φοβᾶσαι.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅ,τι λάμπει δὲν εἶναι χρυσός.
ΠΕΡΙ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
Αγ.Ιωάν.Χρυσ. Οι θλίψεις μας ασκούν στην υπομονή. Η υπομονή στις θλίψεις απαλλάσει και από τις μεγαλύτερες αμαρτίες. Ο Θεός δίνει υπομονή και παρηγοριά πολύ μεγαλύτερη από την θλίψη.
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος. "Με την υπομονή φθάνουμε στην ταπείνωση και στη συνέχεια απολαμβάνουμε τη χάρη του Θεού",
Κλήμης ο Αλεξανδρεύς. Ούτε η πίστη, ούτε η αγάπη, ούτε η καρτερία μιάς ημέρας, αλλ’ "ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται".
Ευριπίδης Όποιος από τους ανθρώπους υποφέρει υπομονετικά τίς εναλλαγές της τύχης, τον θεωρώ σοφό.
Επίκτητος Ἀνέχου καὶ ἀπέχου.
Πλαύτος Η υπομονή είναι το καλύτερο φάρμακο γιά κάθε στεναχώρια.
Ὁ Σωκράτης πάλι, ὅταν οἱ φίλοι του θαύμαζαν γιατὶ τὸν κλωτσοῦσε κάποιος  αὐθάδης νέος καὶ αὐτὸς τὸ ὑπόφερε, τοὺς εἶπε : Ἂν μὲ κλωτσοῦσε ἕνας γάϊδαρος, θὰ τὸ βρίσκατε λογικὸ νὰ κλωτσοῦσα κι ἐγὼ αὐτόν;
Κουμόρ Λ. Υπομονή : το όπλο των πιο αδύνατων και των πιο δυνατών.
Λα'ι'κή Παροιμία Λίγων στιγμῶν ὑπομονή, πολλοῦ καιροῦ ἀνάπαυση. --- Μιᾶς στιγμῆς ὑπομονή, δέκα χρονῶν ραχάτι.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἡ ὑπομονὴ στὸν ἄνθρωπο, εἶναι μαργαριτάρι, κι’ ὁποῦ μπορεῖ καὶ τὴ βαστᾶ ἔχει μεγάλη χάρη.
Λα'ι'κή Παροιμία Η υπομονή στον άνθρωπο, αν έχει νου και χάρη, πουλιέται κι αγοράζεται με το μαργαριτάρι.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἡ ἀράχνη ἥσυχα ἥσυχα ἁπλώνει τὰ πανιά της. (ὑπομονὴ στὰ ἔργα καὶ πανουργία).
Λα'ι'κή Παροιμία Ἀπὸ μικρὸς ἐφύτεψε ὁ φρόνιμος ἀμπέλι, κι’ ἀγάλι’ ἀγάλια γίνηκε ἡ ἀγουρίδα μέλι.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος γνωρίζει νὰ ὑπομένει, πάντα κερδισμένος βγαίνει.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος δὲν ξέρει νὰ ὑπομένει, χάνει ὅ,τι περιμένει.
Λα'ι'κή Παροιμία Μεγάλη κοιλιὰ νά ’χεις νὰ χωνεύεις τὰ παράξενα.
Λα'ι'κή Παροιμία Ἄνθρωπος χωρὶς ὑπομονή, λυχνάρι δίχως λάδι.
Λα'ι'κή Παροιμία Αυτός που υπομένει, το λύκο διαφεντεύει.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος ἔχει ὑπομονή, βλέπει ὅσα ἐπιθυμεῖ.
Λα'ι'κή Παροιμία Μετὰ τὸν ἀνήφορο ἔρχεται ὁ κατήφορος.
Λα'ι'κή Παροιμία Μὲ μιὰ τσεκουριὰ δὲν κόβεται τὸ δέντρο.
Λα'ι'κή Παροιμία Αγάλια - αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι.
Γαλλικὴ Παροιμία. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.
ΠΕΡΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΜΑΤΩΝ
Στάρετς Σαμψών Σίβερς Ποτέ μην υπόσχεσαι ασυλλόγιστα. Ο υπερήφανος υπόσχεται αβασάνιστα, από εγωισμό. Ο ταπεινός λέει «θα προσπαθήσω».
Αἴσωπος. Πολλοὶ ὑπόσχονται μεγάλα, ἐνῶ δὲν μποροῦν οὔτε τὸ παραμικρὸ νὰ κάμουν.
Λα'ι'κή Παροιμία. Σὰν τὸ λὲς καὶ δὲν τὸ κάνεις, τὴν ὑπόληψή σου χάνεις. (γιὰ ὅσους ἀναιροῦν τὶς ὑποσχέσεις των).
Λα'ι'κή Παροιμία. Τάξε στον γιό σου ψέμματα και στο γαμπρό σου αλήθεια.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ὅπου ἀκοῦς πολλὰ κεράσια βάστα καὶ μικρὸ καλάθι.
Λα'ι'κή Παροιμία. Μὴν τάξεις σὲ Ἅγιο κερὶ καὶ σε μικρὸν κουλούρι.
Λα'ι'κή Παροιμία. Μεγάλη μπουκιὰ φάγε, μεγάλο λόγο μὴ λές.
ΠΕΡΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
Αγ.Ιωάν.Χρυσ. Δεν πλάσθηκε από το Θεό ο άνδρας, για να βοηθάει τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα πλάσθηκε, για να υπηρετεί τον άνδρα και να υποτάσσεται σε αυτόν.
Αγ.Ιωάν.Χρυσ. Καὶ γιατὶ ὑποχρέωσε (ὁ Παῦλος) τὶς γυναῖκες νὰ ὑποτάσσονται τόσο πολὺ στοὺς ἄνδρες τους; Γιατὶ εἶναι κάπως ἀσθενέστερη στὴ θέληση ἡ γυναίκα καὶ ἀσταθὴς καὶ διακρίνεται γιὰ τὴν ἐλαφρότητά της.
Απολλώνιος. Πάσα γάρ δούλη πέφυκεν ανδρός ή σώφρων γυνή. (Η συνετή γυναίκα ολόκληρη υποτάσσεται στον άνδρα). 
Αριστοφάνης Μερικά πλάσματα είναι προορισμένα, από την γεννησή τους, να υποτάσσονται και άλλα να υποτάσσουν.
Αριστοτέλης Η αποστολή του ανδρός είναι να κερδίζει και της γυναικός να αποταμιεύει.
Ἀριστοτέλης  Ὁ ἄντρας εἶναι ἀπὸ τὴ φύση καλύτερος ἀπ’ τὴ γυναίκα·  ὁ ἄντρας διευθύνει καὶ ἡ γυναίκα ὑπακούει σ’ αὐτόν.
Αἰσχύλος Τὸ σπουδαῖο γιὰ τὸν ἄντρα εἶναι ἡ γυναίκα νὰ μὴν ἀνακατεύεται σὲ ἐξωτερικὰ ζητήματα. Στὸ σπίτι της δὲν εἶναι ἐπικίνδυνη.
Βίκτωρ Ουγκώ. Για τον άνδρα, είναι μεγάλο μαρτύριο να του φέρνουν αντίσταση. Για τη γυναίκα, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερο μαρτύριο το να φέρνει αντίσταση.
Μένανδρος Ο ρόλος της γυναίκας πρέπει να είναι βοηθητικός, και την διοίκηση του σπιτιού πρέπει να την έχει ο άνδρας.
Μένανδρος Δεν υπάρχει οικογένεια που να διοικήθηκε από γυναίκα και να μήν καταστράφηκε.
Α. Νταβιντόβιτς. Φεμινισμός: όταν στα ελαττώματα των γυναικών προσθέτονται και ανδρικά ελαττώματα.
Σοφοκλής Τη γυναίκα πρέπει να την βλέπουμε, όχι να την ακούμε.
Μπ. Ντισραέλι. Η υπάκουη σύζυγος κυβερνάει τον σύζυγό της. 
Λα'ι'κή Παροιμία.
 Στη γυναίκα σου και στ' άλογό σου μην απολάς ποτέ τα γκέμια.
Λα'ι'κή Παροιμία Όποιος κυβερνάει στο σπίτι του κυβερνάει και στη ζωή του.
Λα'ι'κή Παροιμία Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά.
ΠΕΡΙ ΥΠΟΨΙΑΣ
Ἀγ.Γρηγόριος Θεολόγος. "Είναι δύσκολο να υποψιασθεί το κακό εκείνος που με δυσκολία στρέφεται στην κακία",
Ἀββᾷ Ποιμένος. «Ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς δὲν ἔδωσεν ἐμπιστοσύνην ἀκούσας τὰς αἰσχρὰς κραυγὰς τῶν κατοίκων τῶν Σοδόμων, ἀλλ’ ἐπείσθη μόνον ἐφ’ ὅσον εἶδε τὴν  κατάστασιν μὲ τοὺς ὀφθαλμούς του· πῶς λοιπὸν ἡμεῖς νὰ βασιζώμεθα εἰς τὰ λεγόμενά τινος;»
Λα'ι'κή Παροιμία Ὅποιος ἔχει τὴ μυῖγα μυιγιάζεται. Ἀρχαῖον ρητόν. «Κελλαρύζει φαῦλος τὴν συνείδησιν κεντούμενος».
Josh Billings. Όσο λιγότερα ξέρουμε, τόσο περισσότερα υποψιαζόμαστε.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η καχυποψία στοιχειώνει τις ένοχες συνειδήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: