ΠΕΡΙ ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑΣ

ΠΕΡΙ ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑΣ
Ρώμ-14,17 Ού γάρ εστιν η βασιλεία του Θεού βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω.
Ἠσ. 24,13 Αὐτοὶ δὲ ἐποιήσαντο ευφροσύνην και αγαλλίαμα σφάζοντες μόσχους και θύοντες πρόβατα, ωστε φαγείν κρέατα και πιείν οίνον λέγοντες· φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν.
Λουκ- 6,25 Ουαί υμίν οι εμπεπλησμένοι ότι πεινάσετε
Ἀββᾷ Δωροθέου. Το ρήμα μαργαίνω σημαίνει κατέχομαι υπό μανίας και μάργος λέγεται ο μανιώδης (ο μανιασμένος). Όταν λοιπόν καταλαμβάνη κάποιον η μανία να γεμίση την γαστέρα (κοιλίαν) του, τούτο λέγεται γαστριμαργία (εκ του γαστήρ + μαργαίνω), όπερ σημαίνει μανία κατέχουσα την κοιλίαν.
Αγάπιος Μον. Η γαστριμαργία είναι ένα ελλάτωμα, όπου μας παρακινά είς άτακτον φαγητόν και ποτόν διά την ηδονήν, και μας κανει να ευγαίνωμεν από την τάξιν του λογικού.
Αγ.Ιωάν.Κλίμ. Γαστριμαργία είναι η υποκριτική συμπεριφορά της κοιλίας, η οποία, ενώ είναι χορτασμένη, φωνάζει πώς είναι ενδεής· και ενώ είναι παραφορτωμένη μέχρι διαρρήξεως, ανακράζει ότι πεινά.
Μέγας Βασίλειος. "Το τραπέζι να είναι απέριττο, σκοπεύοντας να μας απαλλάξει από την φυσική ανάγκη της πείνας".
Ἀγ.Νείλου. Γαστριμαργία οἱ παλιοὶ ὀνόμασαν τὸ νὰ τρῶμε γρήγορα, καὶ πολλά, καὶ χωρὶς διάκριση, καὶ πρὶν ἀπὸ τὴν κατάλληλη ὥρα, ἐνῶ λαιμαργία, τὸ νὰ εὐχαριστιόμαστε μὲ τὰ φαγητά.
Ἀγ.Νείλος Ασκητὴς. «Σιτίοις χρώ, μή τοίς ηδέσιν, αλλά τοίς ωφελίμοις» (Να χρησιμοποιείς τροφές όχι τις νόστιμες, αλλά τις ωφέλιμες).
Ἀγ.Νείλου. Οὔτε μέσα στὸν βοῦρκο μποροῦμε νὰ βροῦμε ἄρωμα, οὔτε στοὺς λαίμαργους εὐωδία ἀρετῆς.
Κλήμης Αλεξ. Πολυφαγία είναι τό να μήν έχει κάποιος μέτρο όταν τρώει επιπλέον φαγητά, η λαιμαργία είναι η μανία να γεμίζει ο λαιμός, και η γαστριμαργία είναι το να μην συγκρατείσαι ώς πρός τήν τροφή. 
Αγ.Ιωάν.Χρυσ. Αν επισκεφθείς γιατρό και θελήσεις να ρωτήσεις, θα μάθεις ότι όλες σχεδόν οι αρρώστιες έχουν αιτία την πολυφαγία. Ενώ η απλή και λιτή τροφή είναι η μητέρα της υγείας.
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος. "Εκείνο που τρέφει το σώμα είναι η ολιγάρκεια, επειδή το λίγο μπορεί να το αφομοιώσει ο οργανισμός. Ενώ το επί πλέον, όχι μόνον δεν τρέφει το σώμα, αλλά και το καταστρέφει".
Ἀγ. Ιωάννης ο Σιναίτης : «Και αυτή η απόλαυσις του φαγητού εις την τράπεζα, άς σου υπενθυμίζη το θλιβερό εκείνο φαγητό, που θα κάνουν τα σκουλήκια το σώμα σου, και τότε ολιγώτερο θα φάγης.»
Θεογνι. Πολύ περισσότερους ανθρώπους κατέστρεψε η πολυφαγία, παρά η πείνα.
Ιπποκράτης. Οι δίαιτες που φθάνουν στο τελευταίο όριο αδυναμίας είναι βλαβερές· και οι χορτασμοί που φτάνουν στο τελευταίο όριο είναι επίσης βλαβεροί.
Σωκράτης. Οι κακοί άνθρωποι ζούν γιά να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν γιά να ζούν.
Λα'ι'κή Σοφία. Τὸ πρωί τρώγε τὸ φαΐ σου μόνος σου, τὸ μεσημέρι φάγε το με ἕνα φίλο σου καὶ τὸ βράδι δώστο στὸν ἐχθρό σου.
Λα'ι'κή Παροιμία. Το πρωί τρώγε σαν βασηλιάς, το μησημέρι σαν πρίγκηπας, και το βράδι σαν ζητιάνος.
Λα'ι'κή Παροιμία. Κουμπάρε φάγε καὶ ψωμὶ· καλὰ καὶ τὰ κοψίδια. (γιὰ θρασὺ καὶ λαίμαργο)
Λα'ι'κή Παροιμία. Μὲ τὰ δόντια του ὁ ἄνθρωπος σκάβει τὸ λάκκο του.
Λα'ι'κή Παροιμία. Ἀλλοίμονο τῆς κοιλιᾶς ποὺ ’χει κακὸν ἀφέντη.
Κινέζικη Παροιμία. Να τρως λιγότερο, να γεύεσαι περισσότερο.
Λα'ι'κή Παροιμία. Τὸ πολὺ φαῒ ὀγκώνει καὶ τ’ ὀλίγο θεραπεύει.
Λα'ι'κή Παροιμία Ὁ χορτᾶτος τὸν νηστικὸ δὲν τὸν πιστεύει.
Λα'ι'κή Παροιμία. Άδειο σακί δε στέκεται, γεμάτο δε λυγάει.
Λα'ι'κή Παροιμία. Στην βαρυστομαχιά, νηστεία και νερό.
Λα'ι'κή Παροιμία. Πάχος, ἴσον πάθος.
Ἀρχαῖον Ρητόν. Γαστὴρ οὐκ ἔχει ὦτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: